Mire érdemes odafigyelni és felkészülni lakásriasztó vásárlás esetén?!

Ma már senkinek nem jelent új információt az, ha meghallja, hogy évről évre növekszik a betörések száma és a rendőrség nem találja az ellenszerét. Pláne nem úgy, hogy nagyon sokan egyszerű megélhetési bűnözés címszó alatt végzik ezt a tevékenységet.

Ezért egyre inkább nyilvánvalóbbá válik, hogy minden háztartásban elkerülhetetlen az elektronikus védelem, azaz lakásriasztó kiépítése. Viszont gyakran nem tudjuk még, hogy merre és hogyan induljunk el otthonunk, családunk és megszerzett értékeink megóvásának érdekében. Ebben szeretnénk egy kis segítséget nyújtani, talán a legközérthetőbb módon egy összehasonlítással. Ma szinte már ritka az a család, ahol legalább egy személyautó nem található, ezért a legkönnyebben talán ezzel szemléltethető, hogy mi is az amire érdemes odafigyelni ha lakásriasztót választunk.

Lakásriasztó

Amikor lakásriasztót vásárolunk érdemes első körben elgondolkodni azon, hogy mit is várunk tőle és mennyi időre szeretnénk, hogy a szolgálatunkban legyen. Ezért nem biztos, hogy egy pár ezer forintos barkácsáruházban beszerezhető megoldás az, ami számunkra megfelelő. Ha hosszútávban gondolkodunk és azt is szeretnénk, hogy a kívánt feladatát ellássa, érdemes egy ismert és minőségi, legalább középárfekvésű riasztórendszert választani.

Alapfelszereltségét tekintve, mindenképp rendelkezzen ajtókkal (nyitásérzékelővel), ülésekkel (mozgás érzékelőkkel), kerekekkel (kültéri szirénával), gyújtáskapcsolóval (kezelő egységgel), na és talán a legfontosabbal motorral, azaz a központi egységgel. Ezen belül pénztárcánk és igényeink szerint extra felszerelésként kérhetünk még hozzá további eszközöket, mint füstérzékelő, kültéri érzékelők, üvegtörés érzékelő és egyéb eszközök. Természetesen ezen belül választhatjuk a normál családi autót, mint vezetékes riasztórendszert, de választhatunk dizájnos sport autót, vagy terepjárót is, mint rádiós vezeték nélküli riasztórendszert.

A továbbiakban ha szeretnénk is rendeltetésszerűen használni a riasztót, és nem csak az udvarunkban, házunk előtt állva nézegetni az „autót” érdemes a távfelügyeleti szolgáltatást is igénybe venni, hiszen csak így tud teljes védelmet biztosítani azáltal, hogy folyamatos 24 órás felügyelet van mellette és egy-egy esetleges riasztás esetén értesítenek minket, valamint kivonuló járőrszolgáltatás igénybevételénél a járőrt is a helyszínre küldik. Sajnos ebben az esetben elkerülhetetlen a plusz költség, mely havidíj vonzatában jelentkezik, de a levegővel működő autót sem sikerült még ennyi év alatt feltalálnia senkinek, ezért sajnos üzemanyagra is szükséges időközönként költenünk, ha A pontból B pontba szeretnénk eljutni járművünkkel. Természetesen ugyanúgy mint néhány márkakereskedés a távfelügyeleti szolgáltatók is kedveskednek ügyfeleiknek különböző kedvezményekkel, ha az ő szolgáltatásait veszi igénybe az ügyfél. Ezek a kedvezmények jelentkezhetnek olcsóbb havidíj formájában, vagy pedig akciós rendszer kiépítési kedvezményben.

S nem utolsósorban, de meg kell említeni a karbantartás fontosságát is! A riasztórendszerek esetében is, akárcsak a járműveknél elengedhetetlen az időszakos átvizsgálás és karbantartás fontossága, hiszen senki nem ürülne annak, ha éppen egy esetleges behatolás alkalmával jelentene csődöt a rendszere, azért mert elfelejtett odafigyelni az olajszintre (megfelelő érzékenység beállításra). Vagy útközben egy ismeretlen vidéken kapna defektet (merülne le a központi akkumulátor egy áramszünet esetén), mert nem figyelt oda a gumik állapotára.

Nem beszélve arról, hogy amíg az autók esetében 2 évente kötelezővé teszik a műszaki vizsga meglétét azért, hogy forgalomban lehessen, a riasztónál sem szabad elvárni, hogy hosszú-hosszú évekig hibátlanul működjön anélkül, hogy olykor szakemberrel átnézetnénk és a szükséges javításokat és karbantartásokat elvégeztetnénk.