Lakásriasztó: Milyent, honnan, hogyan és kivel?

Egyre fontosabb tényezővé válik mindenki számára, hogy biztonságban legyen, ám gyakran azért nem vágunk bele és halasztgatjuk a kiépítését, mert túl sok kérdés merül fel már akkor is, amikor még csak gondolati síkon jutunk el oda, hogy szükségünk van ingatlanunk, családunk és értékeink megóvására egy biztonsági rendszerre.

Talán a címben megjelölt kérdések sorrendje nem mindenkinél ugyanez és nem is soroltuk fel mindet, ami előfordulhat olyan esetekben mikor elkezdünk gondolkodni a riasztórendszer fontosságán, ilyen például a nem elhanyagolható mennyiért kérdés sem. De hadd adjunk egy kis segítséget néhány megválaszoláslásában, vagy inkább csak kiinduló pontokat mutatva segítsünk elindulni a választás rögös útján.

Lakásriasztó

Ma már a gyártók egyre széleskörűbb lehetőségeket nyújtanak a végfelhasználók részére és a modern riasztórendszerek közül olykor nehéz eldönteni, hogy melyik is legyen az, ami hosszú éveken keresztül óvja és biztosítja a tulajdonunk védelmét. Jelenleg már lehetőség van arra is, hogy a frissen felújított ingatlanunkba akár rádiós vezeték nélküli rendszert építtessünk ki, miáltal a belső környezet összképét nem rontja a falélben futó vezeték, vagy kábelcsatorna. Lehetőség van arra is, hogy akár már az ingatlanba történő behatolás előtt értesítsen minket a rendszer, ezt a kültéren elhelyezett időjárásálló mozgásérzékelőkkel, vagy kültéri infrasorompókkal tudjuk megoldani. De a kültéri védelem megléte még nem elegendő, ugyanilyen ha nem sokkal fontosabb a beltéri védelem kiépítése is.

Az, hogy hol vásároljuk meg a lakásriasztót jellemzően függ attól is, hogy melyik típust válasszuk és mekkora az az összeg, amit beruházunk a védelmünk kialakítására. Ma már a vagyonvédelem piacán igen sok biztonságtechnika cég található, akár az interneten keresztül böngészünk, akár ismerősök ajánlásaira hagyatkozunk többféle választási lehetőséget is kapunk. Ám itt is a legfontosabb szabály, hogy nem feltétlenül a legolcsóbb rendszer az amire szükségünk lesz. Amit mindenképp figyelembe kell venni, hogy csak olyan lakásriasztót válasszunk, mely a megfelelő minősítésekkel rendelkezik és hosszú távú kihasználhatóságot nyújt. Senkinek nincs szüksége egy olyan riasztóra, mely csak látványában nyújt védelmet, de egy esetleges behatolás esetén nem látja el a funkciójának megfelelő feladatot.

S ezzel együtt már el is jutottunk a címszóban utolsóként megemlített kérdéshez. Nem szükséges minden egyes helyiséget és nyílászárót ellátni védelemmel, pont ezért is érdemes szakemberek tanácsát és segítségét kérni már a tervezés időszakában. Hiszen vannak olyan területek, amiknek a közvetlen védelmét nem kell érzékelővel ellátni, így jelentős pénzösszeget spórolhatunk felesleges kiadások helyett. A kiépítésnél is fontos szempont kell, hogy legyen a szakember megválasztása, hiszen nem csak addig van szükségünk a szerelőre, míg elvégzi a kiépítést, hanem a meghibásodások alkalmával is kéznél kell, hogy legyen valaki, aki a javításokat elvégzi. Nem beszélve a garanciális hibákról és az esetleges felelősségvállalásról. Gyakran csak akkor szembesülünk azzal, hogy a kiépítést végző személy széttárja a karját, ha baj van és nincs hova nyúlnunk.

Mint ahogy az elején is említettem, megannyi kérdés merülhet fel már a kezdetekkor, amikre egyedül nem tudunk választ találni. Ha már az elhatározás megvan, vagy csak gondolatban indultunk meg a riasztó kiépítése felé, forduljunk szakemberhez, aki ezekre a kérdésekre megadja a választ és segít minket eligazodni az ismeretlen területen.