Kezdődik az iskola, mi lesz a nyaralóval?! Avagy a gazdátlan ingatlanok!

Lassan ismét eltelik egy újabb nyár, kezdődik az iskolaszezon, a mindennapi mókuskerék és beletemetkezünk újra a munkás hétköznapokba.
Már önmagában ennek a tudata is némileg elkeseríthet minket, nincs szükség még újabb bosszúságokra azzal kapcsolatosan, hogy a magára hagyott nyaralókat, hétvégi házakat illetéktelen látogatók járják körbe és viszik el az ott hagyott értéktárgyainkat, berendezéseinket.

Természetesen fontossági szempontból mindenképp azok az ingatlanok számítanak elsődlegesnek, ahol a mindennapi életünket éljük és térünk „haza” megpihenni egy-egy dolgos hétköznap után, de nem szabad figyelmen kívül hagyni azon ingatlanok védelmét sem, ahol nyáron vagy egy-egy hétvégén a pihenésünket töltjük.

Lakásriasztó

Jellemzően ezek az ingatlanok az ősz beálltával, illetve a téli hónapokban üresen, magukra hagyatottan állnak. Ezeket a hónapokat szeretik kihasználni a betörők is, hisz a lebukás veszélye itt szinte a minimálisnál is csekélyebbnek számít. Nem csak attól nem kell tartania, hogy a tulajdonos nem tartózkodik az ingatlanban, de jellemzően ezekben a nyaraló övezetekben az többi szomszédos ingatlanban sem tartózkodik senki, így még a szomszédok figyelő tekintetétől sem kell tartania. Nyugodtan tevékenykedhet anélkül, hogy bárki is megzavarná.

Ezért is érdemes áldozni a nyaralók riasztóval történő védelmére is. Persze gyakran hallani, hogy úgysem hagytunk ott semmilyen értéket, de vajon tényleg minden évben teljesen üresre kipakoljuk a nyaralót, vagy hagyunk ott berendezési tárgyakat, melyeknek ha különösebb értéke nincs is, de ha újra pótolni kellene, akkor az több tízezer forintot is jelenthetne alkalmanként.

Érdemes tehát a plusz kiadások elkerülésének érdekében időben gondoskodni a nyaralók riasztóval történő felszereléséről is. Jelenleg a vagyonvédelmi cégek már többféle megoldást kínálnak ezeknek az ingatlanoknak a védelmére is.

Az alap riasztórendszer kiépítésén kívül a legfontosabb a nyaralók biztonsági megoldásánál az átjelzés biztosítása. Hiszen ezek az ingatlanok a legtöbbször távol vannak attól a helytől, ahol a mindennapi életünket éljük, így nehézkes megoldani, hogy egy-egy riasztás alkalmával azonnal a helyszínre tudjunk menni. Viszont mivel a szomszédos épületek esetében is kevés az esély arra, hogy ép ott is tartózkodik tulajdonos, aki figyelne a riasztásra, ezért a távfelügyeleti szolgáltatás igénybevétele lehet az ilyen esetekben a legjobb megoldás.

A kivonuló járőrszolgáltatással egybekötött riasztórendszereknél a riasztórendszer által leadott jelzés egy 24 órás felügyeleti központba fut be, ahol a diszpécser riasztás jelzés esetén egyrészt értesíti a tulajdonos, másrészt a járőrt is a helyszínre küldi. Ezáltal elkerülhető, hogy nagyobb kárt okozzanak ezekben az ingatlanokban.