Ha kulcsot adunk a betörőnek a lakásunkhoz!

Talán már egy páran olvastuk azt a tanulságos kis történetet, ami akár igaz is lehet, hiszen olykor végig sem gondoljuk, hogy kiben és hogyan bízunk meg. Végig gondolva még az is előfordulhat, hogy mi magunk adjuk a kulcsot a betörő kezébe!

Lakásriasztó

„ Egy vasárnap délután az egész család otthon tölti jól megérdemelt pihenését, mikor csörög a telefon. A családfő felveszi a telefont és a vonal túlsó végén egy kedves hang közli, hogy:
Gratulál, kisorsolták őket egy nyeremény játék keretében és az család minden tagja a következő hétvégére kap ajándékba egy színházi előadásra jegyet! Nekik csak annyi a dolguk, hogy megadják a pontos címet és már postázzák is a jegyeket.
A jegyek pár napon belül meg is érkeztek. Hétvégén a család örömmel készülődött az ajándék előadásra. Majd mikor később haza érkeztek meglepődve tapasztalták, hogy valaki, vagy valakik az egész házat felforgatták, és jó pár dolog eltűnt az ingatlanból.
Az előszobában a telefon mellett egy cetli fogadta őket: -Reméljük tetszett Önöknek az előadás, köszönjük, hogy lehetővé tették a zavartalan munkánkat!”

Persze most mondhatjuk azt, hogy velünk ez nem történhet meg, de ha őszintén válaszolni akarunk arra a kérdésre, hogy előfordult-e már, hogy kötött időre az egész család elhagyta az ingatlant, úgy hogy valaki tudott róla, hogy x ideig senki nem fog hazamenni, ki az aki határozottan kijelenti, hogy vele ez még sosem történt meg.

S felvetődik a kérdés, vajon akkor is ugyanez történt volna, ha a család rendelkezik távfelügyelettel egybekötött lakásriasztóval?! Ma már nem szabad, hogy luxus kiadásnak tekintsük otthonunk védelmét elektronikus védelemmel történő ellátását. A lakásriasztó esetén, ha valaki megpróbál bejutni az ingatlanba, az érzékelők azonnal jelzést küldenek a központi egységnek, mely megszólaltatja a kültéri szirénát, amivel azonnal felhívja a figyelmet az ingatlan környezetében tartózkodó személyeknek.

Amivel tovább fokozhatjuk az ingatlanban található értékek biztonságát, az a távfelügyeleti szolgáltatás. Ugyanis ebben az esetben minden egyes riasztás egy 24 órás felügyeleti központba fut be, ahol a figyelő személyzet a jelzésnek megfelelő intézkedéseket elvégzi. Egyrészt értesíti az ingatlan tulajdonosát, vagy ha az nem érhető el, akkor az általa megbízott személyt. Másrészt kivonuló járőrszolgáltatás igénybevétele esetén a járőrt is a helyszínre küldi. Ezzel is akadályozva az illetéktelen behatoló szabad ténykedését.

De tudjuk, lakásriasztóra Önnek semmiképp nincs szüksége, mert a környéken, meg egyébként az országban is mindenki úgy tudja, hogy pénztelen munkás ember, ami persze látszik az ingatlanon és a személyautóján is. Azt pedig, hogy azt a pár ezer forintnyi készpénzt hol tartja az otthonában, úgyis csak a család ismeri. Meg a Józska barátja, de őbenne egyébként is meg lehet bízni. Na jó, még a Józsi felesége (hoppá… a múltkor a testvére is itt volt amikor…). Ok, még az Andi a szomszéd lakó is esetleg. De más már tényleg nem tudja. Talán még a postás, meg a gázos. Esetleg tudhatja még a ….. ja igen és a….. meg egyébként is, úgyis mindig van otthon valaki!