Furfangos betörés… azaz ki nevet a végén?!

Egyre többször hallani olyan betörésekről ingatlanokba, ahol a betörőt maga a tulajdonos engedte be. Gyakran szerelőnek, gázóra leolvasónak, vagy csak valamilyen „köz”alkalmazottnak kiadva magukat jutnak be a tulajdonoshoz. A legveszélyeztetettebbek ilyen szempontból az idős emberek, akik még nagyobb bizalommal fordulnak mások felé, vagy csak némi beszélgetés reményében engedékenyebben engednek be az ingatlanba idegeneket.

A lakásriasztók ilyen szempontból is igen hasznosak tudnak lenni, amennyiben távfelügyeleti szolgáltatással egybekötve rendelik meg. Kevesen tudják, hogy a lakásriasztó nem csak akkor lehet hasznos számunkra, ha nem tartózkodunk otthon, hanem akkor is, mikor az ingatlanban fenyegetés alatt állunk, vagy csak egészségügyi vészhelyzet van.

Lakásriasztó

A riasztórendszerek kezelőegységén minden esetben található egy úgy nevezett pánikgomb, melynek megnyomása során azonnali riasztás megy a távfelügyeleti központba. Az ilyen esetekben a diszpécserek kivonuló járőrszolgáltatás megléténél riasztás után a helyszínre küldik a járőrt, anélkül hogy az ingatlan tulajdonosát értesítenék. Ebben az esetben a helyszínen maga a riasztórendszer nem jelez, azaz nem szólal meg a kültéri vagy beltéri sziréna, amivel felhívhatná az illetéktelen behatoló figyelmét a jelzésre, de minden esetben elküldi a jelzést a távfelügyelet felé.

Lehetőség van még arra is, hogy a riasztórendszer mellé vezeték nélküli, azaz rádiós pánikgombot csatlakoztassunk, ami hasonló az autóriasztók távirányítójához. Ilyenkor az ingatlanban tartózkodó személyek a zsebükben, vagy csak egyszerűen maguknál tarthatják a jelzőt függetlenül attól, hogy a lakás mely helységében tartózkodnak. A rádiós pánikjelző esetében nincs szükség arra, hogy a riasztó kezelő egységén keresztül adjunk riasztást a távfelügyeletnek.

Fontos megjegyezni, hogy a pánikriasztást semmilyen esetben nem lehet lemondani, pont azért, hogy ha valakit veszély fenyeget ne lehessen a veszélyelhárítását lemondani. Ezért sem hívja a diszpécser ilyenkor a szerződésben megjelölt személyeket.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy bár egyre furfangosabb ötletekkel próbálják a betörők eltulajdonítani a nehezen megszerzett értékeinket, de már mi is felkészülhetünk arra, hogy a meglepetés végső esetben ne minket érjen. Ebben nyújt rengeteg segítséget a távfelügyelettel együtt igénybe vett lakásriasztó.