Fort Boyard, avagy építsünk-e erődöt otthonunkból?!

Sokszor halljuk, hogy az ingatlan tulajdonosok hangoztatják, hogy tőlük aztán nincs mit elvinnie a betörőnek, de azért ha valóban őszintén kellene válaszolni, mindenki számára fontos lenne, hogy a megszerzett értékeit, a családja testi épségét igenis szeretné biztonságban tudni.

Lakásriasztó

Persze mindenki megnyugodhatna, ha valaki 100%-osan megígérné számára, hogy vele nem történhet meg az, ami ma hazánkban óránként legalább egy ingatlannál megtörténik! Betörnek az ingatlanba és felforgatják az ott élők személyes dolgait, valamint olyan személyes tárgyakat tulajdonítanak el, amiért a tulajdonos megdolgozott, vagy ajándékba kapva számára fontos értéket képvisel. Ám van az a mondás, hogy az ígéreteket mindig jegyezd meg, de nem feltétlenül kell mindegyiket el is hinni!

Ha valóban nem törődünk az értékeinkkel és a családtagjainkkal, miért zárjuk az ajtót, ablakokat távollétünk esetén, nem beszélve arról, hogy az ajtónk esetlegesen már egy több ponton záródó biztonsági ajtó, ami önmagában is drágább volt pár tízezer forintnál? Miért emelünk kerítést az udvarunk köré? Miért szereltetünk rácsokat az ajtókra, ablakokra?

Nem beszélve arról, ha még erődöt is emelünk az ingatlanunk köré és egy elszántabb megélhetési bűnöző mégis a mi ingatlanunkat választja célpontnak, vajon a zárak és a kerítés, valamint a rácsok kit fognak értesíteni arról, hogy odabenn az ingatlanban valaki ép a mi holmijaink között keresgél, mikor mi nem tartózkodunk otthon.

Természetesen fontos a mechanikus védelem és nem is szabad figyelmen kívül hagyni egyetlen egy ingatlan esetében sem, de érdemes elgondolkodni azon is, hogy egy riasztórendszer esetében betörés alkalmával vagy minket értesíthet a behatolásról a riasztó egy átjelző berendezés igénybevételével, vagy ha távfelügyeleti szolgáltatást is igénybe veszünk, akkor egy 24 órás folyamatosan felügyelő szolgáltatót, aki speciálisan erre szakosodva szakszerű és gyors intézkedést tud végrehajtani egy-egy ilyen riasztás esetén, mindamellett, hogy az ingatlan tulajdonosát is, vagy az általa meghatározott személyt is értesíti a riasztás eseményéről. Valamint a helyszínen is megszólal a kültéri sziréna, amivel a szomszédok vagy a közvetlen környezet figyelmét is odavonzza.

Úgy gondolom mindenki számára fontos az otthon, illetve a kényelmes és élhető környezet, de ugyanilyen fontos kell, hogy legyen a biztonságunk is. Senki nem szeretne egy elszigetelt erődben élni és kikapcsolódni, vagy mindennapjait tölteni. A lakásriasztó lehetőséget nyújt arra, hogy ne kelljen úgy érezni börtönbe vagyunk zárva, melyet mi kreáltunk magunk köré, mégis biztosítja azt az úgymond láthatatlan biztonságot mely a nyugalmunkat szolgálhatja. A távfelügyeleti szolgáltatás pedig nyújtja azt a pluszt, hogy akkor is figyel értékeinkre valaki, ha ép mi nem tartózkodunk az ingatlanban.