Egyre fontosabb szerepet kap a távfelügyelet a mindennapi biztonságunkban!

A magyar háztartásokban egyre inkább elfogadott és szükséges lakberendezési tárggyá válik a lakásriasztó. Sajnos a jelenlegi közbiztonság már úgymond elengedhetetlenné teszi, hogy a családok és az ingatlan tulajdonosai ne érezzék szükségességét a megerősített biztonsági óvintézkedéseknek.

Az ingatlanok nagy többsége már fel van szerelve riasztórendszerrel, de a távfelügyeleti szolgáltatás elterjedése még csak most kezdődik, lassan egyre több háztartásban látják be, hogy a maximális védelemhez elengedhetetlen a folyamatos 24 órás felügyelet is, melynek a legjobb formája az elektronikus jelzőrendszer (lakásriasztó) távfelügyeleti átjelzése.

Lakásriasztó

A védelem első lépése az odafigyelés, hogy értékeinket ne tudják könnyen eltulajdonítani illetéktelen személyek. Ennek megoldása a megfelelő mechanikus védelem, biztonsági ajtók, zárható nyílászárók és hevederzárak. Ezt a biztonságot tudjuk fokozni az elektronikus védelmi rendszerek kiépítésével, mint kültéri és beltéri riasztórendszer. De a komplex védelemhez elengedhetetlen, hogy a lakásriasztót egy erre szakosodott távfelügyelet felé átjeleztessük, így elkerülhető, hogy egy-egy betörési kísérlet alkalmával, ne történjen megfelelő intézkedés.

A megfelelően kiépített riasztórendszerek esetén minden jelzés egy központi gépre fut be, ahol 24 órában folyamatosan figyelik a riasztórendszerek által küldött jelzéseket. Amennyiben bármelyik érzékelőről mozgás, vagy szabotázs jelzés érkezik, az ügyeletes azonnal értesíti erről az ingatlan tulajdonosát, illetve járőrszolgáltatás igénybevétele esetén a kivonuló járőrt is a helyszínre küldi.

Az átjelzés biztonságát ma már egyre inkább GPRS modulos átjelzéssel oldják meg a távfelügyeletek, melyet a szolgáltatók biztosítanak ügyfeleik részére. Mivel az átjelzés módja nem szabotálható összehasonlítva a régi analóg telefonos átjelzés kábel vágásával, illetve a modul is szabotázs védett zárt dobozban helyeződik el, így minden egyes esetben biztosítva van, a jelzés továbbküldése egy betörés alkalmával.

A távfelügyelet másik nagy előnye, hogy az átjelzést minimum napi egyszeri tesztjelzéssel ellenőrzik a központban, bár már egyre gyakoribb a 4 óránkénti lekérdezés. Ez biztosítja, mind az ügyfelek részére, mind a távfelügyelet részére, hogy ne történhessen meg az, hogy egy esetleges behatolás alkalmával ne történjen intézkedés a riasztórendszer esetleges rejtett hibájából adódóan.

Természetesen amire érdemes odafigyelni a szolgáltatás igénybevételénél, hogy nem szabad, hogy a legalacsonyabb havidíjú szolgáltató csábításának engedjünk, hanem figyeljünk oda a szolgáltató hátterére, ügyfeleinek visszajelzésére is.