Biztonságosabb élet lakásriasztóval, ne számítson luxusnak!

Már Magyarországon is egyre inkább elterjedni látszik a család és otthon biztonságának megteremtése utáni vágy és annak megvalósítása.

Sajnos egyre inkább igaznak tűnik, hogy a jelenlegi biztonsági helyzet mellett senki nem mondhatja, hogy riasztó nélkül is teljes biztonságban lehet otthonában. Ami nem csak azzal magyarázható, hogy nem csak a múltból és a tágabb környezetből hallani betörésekről és magántulajdonba történő illetéktelen behatolásról, hanem a szűkebb ismerősi és lakókörnyezetben is egyre inkább előfordulnak ezek a történések, így mindinkább nagyobb szerepet kap a megelőzés fontossága, hogy családtagjainkat és értékeinket biztonságban tudjuk.

Lakásriasztó

Az Országos Kriminológiai Intézet felmérései alapján az új építésű, vagy építés alatt lévő kertvárosi családi házak a leginkább veszélyeztetettek, de az egyéb ingatlanok, mint nyaraló, társasházi lakások is kedvelt célpontoknak számítanak a betörők számára.

Mivel két teljes mértékben egyforma lakás, vagy ház nem létezik, így a lakásriasztó kiválasztása esetén fontos, hogy az épületnek és az igényeknek megfelelő riasztórendszer kerüljön kiépítésre. Ezért érdemes már a tervezés elején szakember véleményét kérni a rendszer kiépítésével kapcsolatosan.

Természetesen az alap dolgokat felvázolna egy pontos képet kaphatunk arról, hogy milyen feladatokat is kell majd a ellátnia a riasztórendszernek, ez alapján már könnyebben megtervezhető az alap rendszer, mely bővíthető vagy alakítható a későbbiekben is.

Talán a legfontosabb és első lépés annak meghatározása, hogy milyen kivitelezési móddal legyen megoldva a kiépítés. Már itt is több választási lehetőséget biztosítanak a vagyonvédelmi cégek. Lehet vezetékes, rádiós (vezeték nélküli) vagy a kettő együttes kombinációja a hibrid lakásriasztó, ahol egy vezetékes központhoz rádiós érzékelőket csatlakoztathat a tulajdonos.

Érzékelők tekintetében a gyártók egyre inkább igazodnak a felhasználók mindennapi életéhez és ebből kifolyólag már az ingatlanban tartott házi kedvencek (kutyák, macskák, kisállatok) tekintetében is nyújtanak megoldást, hogy védve legyen az ingatlan akkor is, amikor azok az ingatlanon belül tartózkodnak, anélkül hogy téves riasztások tömkelege okozna bosszúságot a tulajdonosnak és a közvetlen szomszédságnak a szirénák folyamatos vijjogása mellett.

Ami még fontos szempont a távfelügyeleti szolgáltatás. Azok a riasztórendszerek melyekhez igénybe veszi az ingatlan tulajdonosa ezt a szolgáltatást, az év minden napján, napi 24 órában felügyelet alatt állnak, így kiküszöbölhetőek a riasztórendszer rejtett meghibásodásainak elhanyagolása, hisz azonnali értesítést kap a tulajdonos, amennyiben nem érkezik be a napi teszt jelentés, valamint riasztás alkalmával minden esetben történik intézkedés a jelzésnek megfelelően és nem kell a szomszédokra hagyatkozni akkor sem, ha ép nem tartózkodik a tulajdonos vagy valamely hozzátartozója az ingatlanban.
A távfelügyeleti szolgáltatásnak minden esetben havidíj vonzata van. De ma már a legtöbb kiépítéssel foglalkozó cég, azon esetekben, ahol távfelügyeleti szolgáltatással egybekötött riasztórendszer kiépítést választja az ügyfél kedvezményt biztosít a kiépítés költségeiből.