Pánikban az illetéktelen behatoló

Ma már sajnos elmondhatjuk, hogy nem csak azokban az ingatlanokba történik betörés, ahol ép nem tartózkodik senki a helyszínen, gyakran előfordul, hogy akkor is betörnek az ingatlanba, ha ép otthon tartózkodik a tulajdonos, vagy valamelyik családtag.

Lakásriasztó

Egyre gyakran hallani a médiában is, hogy idős embereket bántalmaztak betörés alkalmával, vagy pedig olyan ingatlanba mentek be, ahol ép otthon tartózkodott valamelyik családtag, s mindez történik pár tízezer forintért is. Jó esetben ha nem találkoztak össze a tulajdonossal, személyi sérülésre nem került sor, de nem szabad elfelejteni, hogy egy ilyen esemény kapcsán, az az illető aki illetéktelenül hatol be az ingatlanba veszélyesebb lehet, mint gondolnánk. Nem célszerű az ilyen esetekben szembeszállni vele, még akkor sem mikor a saját tulajdonunk védelméről van szó, inkább érdemes egy olyan helyiségbe bezárkózni, ahol nem tud hozzánk közel férkőzni és vagy értesíteni a rendőrséget, vagy pedig ha rendelkezünk távfelügyeletes kiépített lakásriasztóval értesíteni egy pánik jelzéssel a szolgáltatót.

Az ilyen esetekben igen nagy jelentőséget kapnak azok a riasztórendszerek, melyek távfelügyeletre vannak csatlakoztatva, ilyenkor egy pánik riasztást lehet indítani a távfelügyeleti szolgáltató felé a riasztórendszeren keresztül, akár a kezelőegységről, akár egy fix helyre kiépített pánikgombról, vagy egyre inkább elterjedni látszó rádiós távirányítóról, melyet magunk mellett tarthatunk bárhol is legyünk az ingatlanban.. Ekkor a helyszínen nem szólal meg a kültéri sziréna, és a helyszínen más formában sem történik riasztás, olyan mintha kikapcsolt állapotban lenne a riasztórendszer. A távfelügyelet felé ellenben azonnali pánikriasztás érkezik, melyre anélkül, hogy erről értesítenék a tulajdonost, vagy az általa megbízott személyeket azonnal a helyszínre indítják a járőrt.

Ezeket a pánik riasztásokat csendes riasztásnak is nevezzük, az ilyen esetekben a kivonuló járőr is másként intézkedik, mint egy általános riasztás esetén. Diszkréten közelíti meg a helyszínt, hogy ne hívja fel magára az esetleges betörő figyelmét. Amennyiben a körülmények úgy kívánják, a védett személy testi épségét is szem előtt tartva beavatkozik az eseményekbe.

Ezért is lehet fontos, hogy ha figyelmet fordítunk az ingatlanunk védelmére a lakásriasztókat minden esetben valamilyen átjelzéssel lássuk el, így nem fordulhat elő, hogy senki sem reagál akár már egy néma riasztás esetén is!